Zoeken

*****************Servettentechniek******************

         

 

Wat ben je nodig: Een schuursponsje. Een kwastje. Eventueel een schuurpapiertje. Een voorwerp (fles, doosje, dienblad, kastje enz.) huishoudfolie.

Eventueel een primer (bijv. gesso) Verf. Creall decoupagelijm(lijm en lak ineen). Een servet. Eventueel het kleine strijkijzertje. Eventueel vernis.

 

Basis:

Het voorwerp eerst een basis verf geven. Neemt het veel verf dan eerst gesso (primer) gebruiken. Ook kan je de gesso zelf als basis gebruiken. Je kan dit met een sponsje doen of kwast, maar een sponsje is makkelijker en wordt gladder. 1,2 of 3 keer, naar gelang de dekking. Goed laten drogen.Eventueel tussendoor even schuren. Je knip of scheurt de servet op maat, zoals je het erop wilt hebben. Een servet bestaat meestal uit 3 lagen. Als je het geknipt of gescheurd hebt, dan haal je de bovenste laag eraf Deze gebruik je...

 

 Je hebt veel manieren om met servetten te werken. Hier de meest gangbare:

Ik zelf gebruik altijd de eerste...

1. Smeer de plek in met decoupagelijm waar het servet wil hebben. Laat deze 2 minuten drogen. (Bij rijstpapier hoef je niet zo lang te wachten.) Leg het  servet er voorzichtig zo glad mogelijk op. Pak een stuk huishoudfolie en leg dit over het servet. Strijk nu voorzichtig met je vingers het servet zo glad mogelijk. Laat het dan goed drgen en lak het af met de decoupagelijm. Om het nog mooier af gewerkt te krijgen gebruik je voor de aflak de watervaste vernis

2 Leg je servet op het voorwerp en begin op 1 plek met een kwastje de decoupagelijm op het servet aan te brengen. Stukje voor stukje, totdat hij helemaal vast zit. Niet te veel lijm gebruiken, want dan heb je meer kans dat het servet gaat scheuren. Zit hij er helemaal op dan nog even een dunne laag lijm erover heen smeren. Goed laten drogen en dan aflakken met de decoupagelijm.  1 of 2 keer aflakken is voldoende. Voor buiten gebruik je de watervaste vernis.

3 Smeer de plaats, waar het servet moet komen, in met decoupagelijm. Goed laten drogen. Leg het servet erop en begin in een hoekje met je strijkijzertje langzaam over het servet te strijken. Eventueel bakpapier ertussen. Door de warmte wordt de lijm weer zacht en zal het servet hechten. Goed laten drogen en dan aflakken met de decoupagelijm. 1 of 2 keer.

En bewonder je werkstuk!!!

 

Ik hoop dat het duidelijk is en anders vragen maarrrr.....

 

Share |